Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Robert Walters : 'Talent acquisition: snelheid en efficiëntie maken het verschil'

Marie Parmentier Walters

Nieuw personeel aanwerven vergt tijd. Hoewel u als organisatie zeker wilt zijn dat u de juiste keuze maakt, is het essentieel om het wervingsproces zo kort mogelijk houden. Duurt dit proces te lang, dan haken kandidaten af. Marie Parmentier, manager bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, legt uit hoe dat komt, en verduidelijkt aan kandidaten wat het aanwervingsproces zegt over de organisatie waarbij u solliciteert.  

Het belang van een goeie ‘match’ 

Elke organisatie wil er zeker van zijn dat de aangeworven kandidaat voor een lange tijd zal blijven. “Rekrutering is meer dan ooit een kwestie van ‘een goede ‘match’ te vinden. Bedrijven willen niet alleen geschikte mensen vinden, ze willen ook zélf de juiste organisatie zijn voor de kandidaat. Dat geldt trouwens ook voor de werknemers. En maar goed ook, anders zouden professionals nog vaker de foute keuze maken. Mensen zijn gelukkiger wanneer ze vinden dat hun waarden en persoonlijke belangen overeenkomen met die van de organisatie waarvoor ze werken. Dat betekent dus dat ze langer blijven wanneer die ‘cultural fit’ goed zit, maar helaas ook sneller vertrekken wanneer dat niet het geval is” zegt Marie.  

Slome bedrijfscultuur 

Het wervingsproces vertelt al heel wat over de cultuur van de organisatie. “Lange wachttijden tussen verschillende sollicitatiegesprekken en slechte communicatie kunnen ervoor zorgen dat kandidaten hun geduld verliezen en kiezen voor een ander aanbod. De ‘war for talent’ woedt volop, dus het is essentieel om snel te handelen wanneer een sollicitant geschikt blijkt te zijn.  

Duurt het wervingsproces lang, dan kunnen sollicitanten dit op verschillende manieren interpreteren. Is het er gewoon extreem druk, of gaat het er ongestructureerd aan toe binnen de organisatie? Of is het lange wachten tussen de sollicitatiegesprekken een manier om een kandidaat af te wimpelen? Hoe dan ook wekt het niet echt de indruk dat het bedrijf dynamisch is. Dit kan ertoe leiden dat potentiële kandidaten hun interesse verliezen en beslissen om hun kansen elders te wagen”. 

Effect op collega’s 

Naast het feit dat organisaties door een traag wervingsproces een negatief beeld geven aan sollicitanten, is het ook voor henzelf niet ideaal. “Verliest een goede kandidaat z’n interesse door het lange proces, dan begint alles van voor af aan, maar blijven ondertussen ook sommige taken liggen. Niet al het werk kan immers doorgeschoven worden naar collega’s in het team. Zij moeten in deze periode net harder werken, wat demotiverend kan werken”, waarschuwt Marie.  

Oplossing 

Marie: “Een organisatie die inziet dat hun wervingsproces te lang duurt, kan ten eerste de manier van interviewen veranderen. Duid enkele mensen aan om een paar gesprekken voor te bereiden met goede, persoonlijke vragen, in plaats van een ongestructureerd gesprek waarbij de kandidaat telkens zijn CV toelicht. Door een aantal gesprekken aansluitend in te plannen, wint u al heel wat tijd. Ook sollicitanten zullen dit appreciëren en minder snel hun interesse verliezen.” 

Het vinden van de juiste kandidaat is belangrijk, en ook de juiste culturele fit is van groot belang. Maar heel wat organisaties lopen schaars talent mis doordat ze niet volledig beseffen met welke snelheid de arbeidsmarkt zich momenteel beweegt. Kandidaten solliciteren immers vaak bij meerdere organisaties tegelijk.  

Is de ideale kandidaat gevonden? Dan is het essentieel om geen tijd te verliezen door te willen vergelijken met andere kandidaten met een gelijkaardig profiel. Dat vertraagt het hele proces onnodig én verhoogt het risico dat een andere organisatie met de kandidaat gaat lopen. Marie: “Ga dus snel over tot actie door een passend aanbod te doen. Ook hier is het belangrijk om geen tijd te verliezen omtrent het salaris dat zal aangeboden worden, of een aanbod te doen dat niet marktconform is.” 

Foto Marie Parmentier Walters/N.

 

Marie Parmentier Walters

Deel dit artikel